Relatiepatronen

Gepubliceerd op 29 augustus 2020 om 19:15

In mijn praktijk is het belangrijk om gedragspatronen in relaties te kunnen ontdekken en terug te geven. Een gedragspatroon dat ik heel vaak zie is het zogenaamde “duw- en terugtrekpatroon”. En ja, eerlijk is eerlijk, de vrouw is dan meestal degene die duwt.

Je herkent het misschien wel. De “duwer” geeft kritiek of zit de partner achter de broek om contact met hem te krijgen. De “terugtrekker” reageert niet, omdat hij bang is voor een conflict. De “duwer” denkt dan: O, hij heeft het zeker niet gehoord. Ik zal nog maar wat harder roepen. Waarop de ander zich nog meer terug gaat trekken.

Pas als stellen het patroon herkennen kunnen ze het proberen te veranderen. Wat helpt is dat ze van elkaar weten waarom ze zich zo gedragen. Als ze van elkaar weten dat ze eigenlijk hetzelfde willen, namelijk zich veilig en geborgen voelen bij elkaar, dan veranderen de gesprekken ook vaak van toon.

Meer weten over gedragspatronen in relaties? Ook als je niet zo’n lezer bent is het boek: Relaties, hoe doe je dat? (Karin Wagenaar) een aanrader. Liever er over praten en een persoonlijk contact? Bel of mail me voor een afspraak.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.